Opdracht 2

Opdracht 2

Als je opdracht 1 gedaan hebt, weet je hoe energie uit GFT-afval gehaald wordt.

In opdracht 2 ga je een instructiekaart maken. Dat is een papier waarop duidelijk uitgelegd staat hoe iets moet. Zo kan jij dus aan mevrouw Konink uitleggen waarom ze afval moet scheiden.

Je kunt het werkblad dat je nodigt hebt, hiernaast downloaden.

  • Op de pagina BEOORDELING kun je zien waar je leerkracht op let wanneer je je werk moet inleveren.

Stap 2.1

Jullie hebben geleerd wat je met het gescheiden afval kunt doen. Weten jullie nog wie Mevrouw Konink is? Zij snapte niet waarom ze afval moest scheiden. Jullie gaan voor haar een instructie maken, om uit te leggen waarom ze haar afval moet scheiden.

Als je iets aan iemand uitlegt, doe je dat in een bepaalde volgorde. Wanneer je zo’n volgorde gebruikt, is het makkelijker te begrijpen dan wanneer je alles door elkaar vertelt.

Een instructie gaat ook op zo’n speciale volgorde. Je hebt een beginpunt en een eindpunt. Het is de bedoeling dat Mevrouw Konink op het eindpunt begrijpt wat je bedoelt.

Op werkblad 3 Instructie staat wat er in de instructie moet komen, dit is erg belangrijk, lees het daarom eens goed door.

Stap 2.2

Jullie gaan er nu ook een maken. Hiervoor heb je Microsoft Word nodig. Op werkblad 3 staan zoals je ziet 6 punten. Maak één voor één deze punten. Probeer zo duidelijk mogelijk te zijn. Vergeet niet om je werk in Word regelmatig op te slaan.

Stap 2.3

Geef een passende titel aan je instructie, zet het in een net lettertype en print hem uit.

Stap 2.4

Op de achterkant van de instructie ga je de concept map nog eens maken, maar nu op een andere manier. Deze manier houdt in dat je probeert om aan elkaar in eigen woorden uit te leggen, wat er in elk vakje staat.

Nadat je klaar bent met uitleggen, ga je de conceptmap tekenen. Je mag er ook woorden of namen bij zetten maar probeer dit zo min mogelijk te doen. Wanneer je klaar bent, heb je een instructiekaart gemaakt!

! Let op: Je hebt niet heel veel ruimte op het papier. Kijk eerst waar je alles gaat tekenen om te voorkomen dat je te weinig plek hebt.